Siirry suoraan sisältöön

Ethereum lompakko

Osta Ethereumia

Ethereum-lompakko on työkalu, jonka avulla voit olla vuorovaikutuksessa Ethereum-tilisi kanssa. Se on samanlainen kuin verkkopankkisovellus, mutta ilman pankkia. Tarvitset lompakon varojen lähettämiseen ja etherin hallintaan. Lompakossa pidetään julkisia ja yksityisiä avaimia, joiden avulla pääset käsiksi lohkoketjussa oleviin tokeneihisi. Ethereum-lompakoita on useamman tyyppisiä, kuten työpöytä-, mobiili- ja verkkolompakoita. Tässä artikkelissa perehdymme hieman tarkemmin erilaisten Ethereum-lompakoiden toimintaan ja ominaisuuksiin. Pysy siis mukana.

Mikä on Ethereum-lompakko?

Ethereum-lompakko on ohjelmisto, joka tallentaa yksityiset ja julkiset avaimesi ja on vuorovaikutuksessa Ethereum-lohkoketjun kanssa. Käyttäjät voivat lompakosta käsin lähettää ja vastaanottaa digitaalista valuuttaa ja seurata saldoaan. Näitä lompakoita on olemassa niin digitaalisia kuin fyysisiä, sekä erilaisilla ominaisuuksilla varustettuina. Lompakon valintaan vaikuttavat niin suunnitelmasi kryptovaluutan käytön suhteen, kuin myös tekniset taitosi.

Vaikka Ethereum-lompakoita on monenlaisia, niillä kaikilla on pohjimmiltaan sama tehtävä. On niin sanottuja kylmiä ja kuumia lompakoita, joiden suurin ero on se, että kuumat lompakot ovat yhteydessä internetiin tietokoneen tai puhelimen kautta, kun taas kylmät lompakot ovat laitteistolaitteita, jotka voivat pitää tietosi offline-tilassa. Jokaisella lompakolla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja etunsa, joten on tärkeää valita omiin tarpeisiisi sopiva lompakko. Yleisesti ottaen Ethereum-lompakon tulisi olla helppokäyttöinen, turvallinen ja yhteensopiva erityyppisten laitteiden kanssa.

Miksi tarvitsen Ethereum-Lompakon?

Kun sijoitat kryptovaluuttaan, sinulla on oltava turvallinen paikka, jossa voit säilyttää sitä. Tässä kohtaa Ethereum-lompakko tulee kuvaan mukaan. Lompakoita on monenlaisia, mutta niillä kaikilla on sama tavoite: Ethereum-tilin avulla sen omistaja voi käyttää valuuttaansa, pitää sen suojassa ja seurata saldoaan.

Riippumatta siitä, minkä lompakon valitset, varmista että toteutat tarvittavat toimenpiteet varojesi suojaamiseksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi privaattiavaimien kirjaamista ylös turvalliseen paikkaan, jotta voit tarvittaessa palauttaa lompakkosi, mikäli se joutuu vääriin käsiin. Lompakot ovat olennainen osa kryptovaluutan omistamista, joten valitse mahdollisimman hyvin omia tarpeitasi vastaava lompakko.

Ethereumin siirto lompakosta toiseen

Jos haluat siirtää Ethereumia toiseen lompakkoon, sinun on tiedettävä sen lompakon julkinen avain. Näin se tehdään:

  1. Avaa se lompakko, josta haluat lähettää Ethereumia
  2. Siirry näkymään, johon voi asettaa vastaanottajan tiedot sekä lähetyksen määrän
  3. Lisää julkinen avain ”vastaanottaja”-laatikkoon
  4. Kirjoita siirrettävä Ethereum-määrä ja napsauta ”Lähetä” -painiketta

Ethereumisi lähetetään uuteen lompakkoon välittömästi.

Näkyykö siirto välittömästi Ethereum-lompakossa?

Ei. Siirrot voivat joskus viedä muutaman tunnin ennen kuin ne näkyvät lompakossa.

Voit tarkistaa siirron tilanteen etherscan sivustolta. Näet siirron tilanteen, syöttämällä hakukenttään osoitteen mistä siirto on tehty.

Muista tarkistaa siirtokulut aina ennen siirron tekemistä

Ethereumin siirtokulut voivat ajoittain olla melko korkeita. Hinta riippuu siirtojen määrästä verkossa ja ruuhkaisempina aikoina siirtomaksut luonnollisesti nousevat. Tarkista päiväkohtainen siirtokulun keskiarvo täältä.

Osta Ethereumia luottokortilla helposti ja nopeasti
Opiskelija Cooper Turleysta tuli Ethereumin avulla miljonääri​

5 erilaista Ethereum-lompakkoa

Nämä ovat yleisimmät Ethereum-lompakottyypit

1.    Pörssi – tai nettilompakot

Tämä on eri lompakkotyypeistä se huonoin vaihtoehto. Sen lisäksi, että ne ovat erittäin alttiita hakkeroinnille on myös mahdollista, että pörssi jäädyttää tilisi, jolloin et pääse käyttämään varojasi.

Suomalainen Ethereum-lompakko: Coinmotion

Mikäli haet suomalaista Ethereum-lompakkoa, suosittelemme tutustumaan Coinmotioniin. Coinmotionin avulla käyttäjät voivat tallentaa, lähettää ja vastaanottaa digitaalista valuuttaa sekä seurata saldoaan ja tapahtumiaan. Lompakko on suunniteltu turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi. Coinmotion tarjoaa myös sisäänrakennetun vaihdon, jonka avulla käyttäjät voivat ostaa ja myydä kryptovaluuttoja.

2. Mobiililompakko – helppokäyttöinen vaihtoehto

Mobiililompakko on puhelimeen ladattava sovellus ja se on nykyaikana yleisin lompakkovalinta. Trustwallet mobiililompakko, joka on hyvin helppokäyttöinen ja sen lisäksi ilmainen. Trustwalletia voi käyttää myös muiden kryptovaluuttojen, kuten BNB:n ja Solanan kanssa.

 

Mobiililompakon huono puoli on se, että mikäli ulkopuolinen pääsee puhelimeen käsiksi, voi hän tehdä siirtoja vapaasti. Mikäli sinulla on tallessa lompakon yksityinen avain, pystyt kuitenkin palauttamaan lompakon.

3. Desktop lompakko

Desktop-lompakko asennetaan tietokoneelle. Se toimii Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmien kanssa. Exodus on tästä kategoriasta yleisin valinta. Kyseessä on ns. itsehallintolompakko eli Exodus ei pääse käsiksi varoihin. Turvallisuus riippuu tietokoneen käyttötottumuksistasi. Mitä vähemmän vierailet vaarallisilla sivustoilla, sitä pienemmät ovat riskit.

4.Kylmälompakko on paras Ethereum lompakko

Kylmälompakon nimi tulee siitä, että se ei ole kytketty internetiin. Kylmälompakon voi kytkeä nettiin ainoastaan, kun se on kytketty USB:n kautta tietokoneeseen. Kun olet kytkenyt lompakon tietokoneeseen, syötät lompakkoon salasanan ja sen jälkeen pääset käsiksi lompakon sisältöön. Meidän suosimamme lompakko on Ledger Nano X. Lompakon ensiasennus vaatii hieman työtä ja on todella tärkeää, että tallennat privaattiavaimet johonkin erityisen varmaan paikkaan.

Hardware lompakko ei ole aloittelijaystävällinen, mutta se on turvallinen vaihtoehto (kunhan privaattiavaimet eivät joudu vääriin käsiin). Mikäli kylmälompakko joutuu hukkaan, voit palauttaa lompakon uuteen laitteeseen syöttämällä privaattiavaimet.

5. Paperilompakko

Paperilompakko tarkoittaa paperilappua, johon tulostetaan lompakkosi osoite, eli QR-koodi sekä privaattiavaimet. Paperilompakkoa voidaan pitää turvallisimpana vaihtoehtona, sillä lompakon sisältöön ei ole pääsyä ilman paperilla olevia privaattiavaimia. Bitcoin miljardöörit Tyler ja Cameron Winkelwoss käyttävät paperilompakkoa. Heidän paperilompakkonsa on saksittu useaan eri osaan ja jokainen lompakon osa on säilöttynä eri pankin talletuslokeroon.

Paperilompakon huonoja puolia ovat luonnolisesti mahdollisuus hukata paperilappu, mutta myös ajan myötä paperille tulostetut tiedot voivat alkaa haihtua. Paperilompakko ei ole nykyään suosittu lompakkovaihtoehto.

Kuinka valitset itsellesi sopivan Ethereum lompakon?

Lompakon valinta riippuu siitä mitä aiot tehdä Ethereumilla. Tässä vaihtoehtoja muutamille eri käyttäjätyypeille:

Pörssilompakko on paras ethereum lompakko aktiivisille kaupankävijöille

Jos aiot myydä ja ostaa Ethereumia tiheämmällä tahdilla, kylmälompakko ei ole sinulle paras vaihtoehto. Joudut maksamaan joka kerta siirtomaksun, kun siirrät varoja pörssiin tai pörssistä kylmälompakkoon. Täten pörssilompakko sopii parhaiten paljon kauppaa käyvälle käyttäjälle.

Kylmälompakko on paras pitkän aikavälin sijoittajille

Mikäli aiot ostaa Ethereumia pidemmällä aikavälillä ja tarkoituksenasi on kartoittaa omaisuutta hitaasti, kylmälompakko on paras vaihtoehto. Varat ovat turvassa kylmälompakossa niin kauan, kun privaattiavaimet eivät joudu ulkopuolisten käsiin.

Mobiliilompakko on paras vaihtoehto ei-teknisille henkilöille

Mikäli kylmälompakon asennus hirvittää, etkä täysin luota omiin teknisiin taitoihisi, suosittelemme sinulle mobiililompakkoa. Mobiililompakon asentaminen ei ole kovin monimutkaista, kunhan vain muistat tallettaa privaattiavaimet turvalliseen paikkaan.