Siirry suoraan sisältöön

Ethereumin louhinta

Miksi nettikasinot hyväksyvät Ethereumin nykyään maksutapana?

Ethereum on tällä hetkellä toiseksi suurin kryptovaluutta. Suurin ja tunnetuin on bitcoin. Ethereum perustuu täysin uudenlaiseen näkökulmaan ja sen pohjalle on luotu älykkäiden sopimusten applikaatioalusta. Se on siis älykkäisiin sopimuksiin perustuva hajautettu finanssimaailma, joka mahdollistaa muun muassa korkotuottojen keräämisen, varojen lainaamisen ja kryptovaluutoilla kaupankäynnin. Kryptovaluuttojen idea on, että niitä voidaan louhia eli valuuttaa luodaan lisää. Ethereumin louhinta tapahtuu yksinkertaistettuna niin, että tuhansia tietokoneita on yhdistetty Ethereum-verkkoon ja ne osallistuvat louhintaan eli mainaukseen. Louhinnasta saadaan palkkioksi kryptovaluuttaa eli tässä tapauksessa etheriä.

Miten Ethereumin louhinta tapahtuu?

Kryptovaluutan louhinta vaatii tuhansien tietokoneiden ketjuttamisen ja yhdistämisen Ethereum-verkkoon. Louhinta eli mainaaminen perustuu siihen, että tietokoneet ratkovat monimutkaisia matemaattisia ongelmia. Onnistuneista ratkaisuista mainaaja saa palkkioksi louhittavan kryptovaluutan kolikkoja.

Palkkio onnistuneista ratkaisuista ja niistä saatavista palkkioista on ennalta sovittu. Louhimalla luodaan uusia kolikoita ja lisätään kryptovaluutan määrää markkinoilla. Joillakin valuutoilla, kuten bitcoinilla on valuutan kokonaismäärä ennalta sovittu ja tätä enempää sitä ei voi louhia. Ethereumille ei ole sovittu ylärajaa.

Ethereumin louhinta harrastusmielessä ei ole kovinkaan kannattavaa. Kotikoneilla sitä ei kannata tehdä, koska louhinta vaatii valtavaa kapasiteettia. Nykyään ammattimaiset louhijat käyttävät niin kutsuttuja louhintalaitteita, joiden suorituskyky ja kapasiteetti on kotikoneisiin verrattuna moninkertainen.

Kryptovaluutan louhinta yleisesti

Kryptovaluuttojen louhintaa varten on kehitetty siihen erikoistuneita ASIC-louhintalaitteita. Nykyään louhintaa tehdään pääasiassa suurissa louhintaan erikoistuneissa halleissa, jotka ovat täynnä suorituskyvyltään uskomattomia laitteita. Toiminta on niin ammattimaista, että yhdessä louhintayksikössä voi työskennellä kymmeniä tai satoja ihmisiä.

Ethereum-kurssi on ollut useiden vuosien ajan nousujohteinen. Se on kryptovaluuttamaailmassa altcoin eli toisen sukupolven kryptovaluutta. Tämä voi tulevaisuudessa vaikuttaa Ethereumin kurssiin joko erittäin positiivisesti tai negatiivisesti. On vaikeaa arvioida ennalta, mihin suuntaan kryptovaluuttojen kehitys tulevaisuudessa lähtee. Ethereumin kilpailuetu on sen erilaisuus kryptovaluuttamarkkinoilla. Se ei ole pelkkä valuutta, vaan se on applikaatio, jossa on kokonainen finanssimaailma.

Miksi louhia Ethereumia?

Monet ovat varmasti harkinneet aloittaa ethereumin louhinnan. Se vaatii jonkin tietoa ja tietysti panostuksia myös rahallisesti, jotta pääsee alkuun. Moni varmasti miettii sitä, onko ethereum kuitenkaan kaiken tämän vaivan arvoinen, sillä alkupanostuksista tulee kustannuksia ja sisältävät näin ollen myös riskin.

Koska Ethereumin louhinta vaatii todella tehokkaita koneita, sitä tehdään nykyään yleensä vain suurissa siihen tarkoitetuissa halleissa. Kustannukset nousevat helposti niin suuriksi, ettei louhintaa kannata tehdä ilman kunnollisia panostuksia. Yksi vaihtoehto onkin louhia sitä erilaisissa pilvipalveluissa. Tällöin ei tarvitse ostaa koko laitteistoa itse, vaan louhimista varten voi ostaa valmiin mainauspaketin.

Tärkein syy aloittaa Ethereumin louhiminen on tietysti raha. Sillä on mahdollista tehdä pientä sivutuloa, mikäli vain tietää, mitä tekee. Kun on aloittamassa louhimisen, kannattaa kuitenkin tehdä tarkat laskelmat siitä, onko louhiminen taloudellisesti kannattavaa.

Hanki virtuaalinen kryptolompakko ennen louhinnan aloittamista

Jotta ethereumia voi alkaa louhimaan, käyttäjällä tulee olla oma lompakko niiden säilyttämistä varten. Muutoin louhintaa ei voi aloittaa, sillä kryptoa ei saa tallennettua mihinkään. Oman kryptolompakon luominen on helppoa, sillä verkossa on paljon erilaisia palveluita sitä varten. Kun olet luonut oman tilin tällaiseen palveluun, olet valmis aloittamaan kryptovaluutan louhimisen.

Nämä asiat kannattaa tarkistaa, ennen kuin aloittaa louhimisen:

Onko louhimiseen käytettävä laitteisto riittävän tehokas?

Kryptolompakko tulee olla käytettävissä ennen louhinnan aloittamista

Muista tarkistaa tietoturva kuntoon

Oletko asentanut turvallisen ja luotettavan ohjelmiston louhintaa varten?

ethereum lompakko

Ethereumin louhinta kannattaa tehdä yhdessä

Ethereumia voi louhia joko yksin tai erillisessä mining-poolissa, jossa sitä louhitaan yhdessä muiden käyttäjien kanssa. Jos olet aloittamassa louhintaa, on suositeltavaa etsiä itselleen tällainen resurssiallas, jossa louhinta tapahtuu. Tällöin jokainen louhija laittaa resurssinsa yhteen, mikä parantaa louhimisen lopputulosta.

Mining-poolien idea on siinä, ettei nykyään enää pienempi tekijä voi louhia kryptoja yksin siten, että se olisi taloudellisesti kannattavaa. Näin ollen monien pienien louhijoiden kannattaa yhdistää voimansa ja alkaa louhimaan Etheriä yhdessä.

Tähän pooliin osallistuminen ei ole kuitenkaan ilmaista, sillä palvelun ylläpitäjät ottavat pienen osuuden jokaisen tuloista. Tästä ei kannata olla kuitenkaan liian huolissaan, sillä maksut ovat hyvin maltillisia, jolloin edut ovat selkeästi paremmat kuin haitat.

Ethereumin louhinta – lataa sovellus

Jotta Ethereuminen louhinta on mahdollista, tarvitset tehokkaan tietokoneen lisäksi myös tarvittavat ohjelmistot. Nämä ovat yleensä ilmaisia, joten niiden hankintaan ei tarvitse laittaa rahaa. Sovelluksia on ladattavissa kaikille yleisimmille käyttöjärjestelmille kuten Windowsille, macOS:lle sekä Linuxille. Kun sovellus on ladattu ja asennettu, olet askeleen lähempänä louhinnan aloittamista.

Suosituimpia sovelluksia Ethereumin louhinnassa ovat Nanopool sekä Ethermine. Kun olet lataamassa sovellusta, kannattaa olla kuitenkin erittäin varovainen. Verkkorikolliset ovat nimittäin todella kiinnostuneita kryptoista niiden anonyymin luonteen takia. Tästä syystä on hyvä olla erityisen varovainen silloin, kun asentaa tarvittavia ohjelmistoja.

Ethereumin luohinta – kustannukset

Kryptovaluuttojen louhintaa kuuluu monenlaisia kuluja. Yksi suurimpia kustannuksia on sähkö, sillä mainaaminen kuluttaa sähköä todella paljon. Näin kannattaa ehdottomasti laskea sähkölasku mukaan kuluihin.

Suurin maksuerä syntyy kuitenkin laitteiston hankinnasta. Tehokkaat tietokoneen osat maksavat jopa useita tuhansia euroja, joten niihin menee suhteellisen paljon rahaa. Louhimisen etu on kuitenkin se, että sillä voi päästä käsiksi passiivisiin sivutuloihin. Tämän takia kalliit alkuhankinnat tulee takaisin tulevaisuudessa ilman, että mainaajan tarvitsee hirveästi edes miettiä asiaa.

On tärkeää muistaa, ettei kryptojen mainaaminen ole tie rikastumiseen, vaan pikemminkin niiden avulla voi tehdä sivutuloja suhteellisen helposti. Kun alkuvalmistelut on tehty, laitteisto hoitaa työn käyttäjän puolesta. Tällöin tarjolla on säännöllistä sivutuloa, joka saattaa vielä parhaimmassa tapauksessa nostaa arvoaan.

Tästä listasta näet kaikki keskeisimmät kustannukset louhintaan liittyen:

Sähkön kulutukseen liittyvät kulut

Laitteistoon eli tietokoneeseen menevät kulut, joihin kuuluvat esimerkiksi näytönohjain sekä prosessori

Jos kuulut johonkin mining-pooliin, siitä tulee pieniä kuluja jokaista interaktiota kohden

Louhinnan ympäristövaikutukset

Eräs suurimpia ongelmia kryptovaluuttojen louhintaan liittyen on sen ympäristövaikutukset. Tämä johtuu pääosin siitä syystä, että mainauksessa käytetään hyväksi erittäin tehokkaita tietokoneita, jotka ovat vielä kaiken lisäksi toiminnassa 24/7. Tästä syystä johtuen ne käyttävät energiaa suuria määriä, mikä taas näkyy erilaisina vaikutuksina ympäristössä.

ethereumin louhinta

Proof of Work -periaate louhinnassa

Monesti kuulee puhuttavan POW-periaatteesta louhintaan liittyen, mutta mitä se itse asiassa edes tarkoittaa. Ethereumin lohkoketjussa käytetään tätä periaatetta, joten sen perusteet on hyvä ottaa haltuun.

POW-periaatteen mukaisesti toimivat lohkoketjuteknologiat toimivat siten, että laskutoimitukset pyritään antamaan aina sellaisille toimijoille, joilla on käytössään mahdollisimman hyvä laitteisto louhintaa varten. Näin pyritään varmistamaan se, että laskutoimitukset sujuisivat mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Tämä aiheuttaa kuitenkin omat ongelmansa louhimiselle, sillä hyvä laitteisto kuluttaa myös valtavan määrän virtaa. Tämän takia POW-periaatteesta on luovuttu monien toimijoiden keskuudessa, sillä juuri energiankulutus on yksi suurimpia ongelmia kryptovaluuttoihin liittyen.

Louhinnan edut ja haitat

Kryptovaluuttojen louhintaan sisältää monenlaisia etuja ja haittoja. Suurinta osaa ihmisistä tietystä kiinnostaa edut, sillä onhan mainauksesta tullut todella suosittua ihmisten keskuudesta. Tästä kertoo esimerkiksi se, että näytönohjainten hinnat ovat nousseet todella nopeasti viime vuosina. Se johtuu nimenomaan kryptovaluuttojen louhinnasta, sillä näytönohjaimet ovat suosittuja laitteita niiden louhimiseen.

Suurin etu Ethereumin louhinnassa on passiiviset tulot. Kun louhimisen on kerran saanut aloitettu, siihen ei tarvitse juurikaan liittää sen suurempaa huomiota. Näin se on erinomainen tapa tehdä pientä sivutuloa. Lisäksi tietotekniikan harrastelijoille kryptovaluuttojen tutkiminen on erinomainen harrastus, josta voi vielä kaiken lisäksi tienata hieman rahaa.

Suurimpana haittana pidetään sitä, että mainaukseen kuluu valtavat määrät energiaa ja näin ollen se ei ole kovinkaan ympäristöystävällistä. Tähän on kuitenkin tulossa muutoksia ja lähes kaikista kryptovaluutoista kehitetään nykyään vähemmän energiaa kuluttavia. Ongelmana pidetään myös sitä, että kryptojen arvot saattavat vaihdella suuresti, jolloin kryptoista saattaa lähteä arvoa pois yhdessä hetkessä. 

Louhinnan tulokset euroiksi

Kaikkia lukijoita varmasti kiinnostaa se, miten louhinnan avulla saadut etherit voi sitten muuttaa euroiksi. Tämä tapahtuu tietysti oman kryptolompakon kautta, jonka avulla voit myydä omat kryptovaluutat euroiksi. Myyntiä varten on hyvä kuitenkin tutkia markkinoiden kehittymistä, sillä Etherin arvo saattaa vaihdella todella paljon. Oikea hetkeä myyntiin kannattaa siis odottaa, sillä silloin voi saada paljon paremman hinnan.

Muista ilmoittaa voitot verottajalle

Jos teet voittoa Ethereumin avulla, sinun tulee muistaa ilmoittaa kaikki voitot myös verottajalle. Ne nimittäin katsotaan voitoiksi, jotka kuuluvat verotuksen piiriin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kryptoista tulee veronalaisia vasta sitten, kun ne muutetaan euroiksi. Tätä ennen käyttäjän ei siis tarvitse miettiä verotukseen liittyviä asioita.

Mikäli vaihdat eri kryptovaluuttoja toisiinsa, näistä tulleita voittoja ei tarvitse ilmoittaa verottajalle. Käytännössä tuloista pitää ilmoittaa ainoastaan silloin, kun kryptot muuttaa euroiksi ja kotiuttaa omalle pankkitilille.

Jotta voit hoitaa verosi kunnialla, kaikki tositteet virtuaalivaluuttoihin liittyen tulisi säilyttää huolella. Tämä helpottaa suuresti sitä, kun voitoista tekee ilmoitusta verottajalle. Kaikki tulot liitetään sen vuoden verotuloihin, kuin milloin kotiutus on tehty omalle pankkitilille.