Sisällysluettelo
Kryptovaluuttojen verotus kiinnostaa yhä useampaa sijoittajaa ja taloudellisesti aktiivista ihmistä, sillä verohallinto on nykyään entistä tarkempi kryptotulojen raportoinnin ja verotuksen suhteen. Tämä Krypto verotus opas käy läpi kaikki ajankohtaiset ja konkreettiset seikat, jotka koskevat kryptorahojen verotusta Suomessa. Tekstin ideana on tarjota uusia näkökulmia ja tuoretta tietoa niin käytännön ilmoittamisesta, lain soveltamisesta kuin myös niistä erikoistilanteista, joita krypto verotus voi tuoda tullessaan.
Mitä krypto verotus tarkoittaa?
Kun puhutaan kryptojen verotuksesta, tarkoitetaan verotuskäytäntöä, jossa kryptovaluutoista saadut tulot ilmoitetaan pääomatuloina tai joskus ansiotuloina. Yksityishenkilön näkökulmasta kyse on kryptovaluuttojen myynnistä, vaihdosta tai käytöstä saatavien voittojen ja tappioiden ilmoittamisesta verottajalle. Suomessa sekä kryptojen että kotimaisten pörssiosakkeiden, jota esimerkiksi kempower osakekurssi edustaa, realisoituneet tuotot verotetaan pääomatulona, jos niistä syntyy jonkinlaisia myyntivoittoja.
Kryptojen verotuksen erityisyys nousee esiin muun muassa siinä, että tapahtumat täytyy pystyä todentamaan erittäin tarkasti jälkikäteen. Kryptotransaktioiden määrä voi olla huomattavasti suurempi kuin perinteisten sijoitusten, ja esimerkiksi vaihdot eri kryptoihin sekä ostoerien seuranta FiFo-periaatteella ovat yksityissijoittajalle tärkeä osa oikeanlaista verotusta.
Näin krypto verotus toimii Suomessa
Suomessa kryptojen verotus perustuu lakiin, jonka mukaan kryptovaluutta määritellään omaisuudeksi, ei maksuvälineeksi. Verotus aktivoituu aina, kun omistamiasi kryptoja vaihdetaan virallisiin valuuttoihin (esim. euro), vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan, tai niitä käytetään tuotteiden tai palveluiden ostoon. Mikäli näitä tapahtumia ei ole tehty vuoden aikana, ei verotettavaa tuloa myöskään synny.
Veroprosentit ovat suoraan pääomatuloveron mukaiset, eli 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 34 prosenttia. Erikoistapauksissa, kuten louhinnassa, verotus voi olla ansiotuloverotuksen mukaista, jolloin veroaste saattaa nousta jopa 44 prosenttiin.
Verovelvollisen vastuulla on merkitä oikea hankintahinta, mahdolliset palkkiot ja muut kulut kustakin tapahtumasta. Suomessa on mahdollista soveltaa hankintameno-olettamaa, eli mikäli alkuperäistä hankintahintaa ei pysty osoittamaan, voidaan voitonlaskenta tehdä 20 prosentin tai 40 prosentin oletetulla hankintahinnalla tilanteen mukaan.
Verohallinnon mukaan yhä useampien kryptotulojen ilmoitusvelvollisuus konkretisoituu juuri vuosina 2024–2025, koska monet ovat kotiuttaneet isoja tuottoja viime vuoden nousumarkkinan aikana.
Voinko vähentää kryptokaupan tappiot verotuksessa?
Kryptovaluuttojen kaupankäyntiin liittyy usein sekä voittoja että tappioita. Tämä Krypto verotus opas nostaa esiin yhden tärkeän seikan: tappiot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloista samalla tavoin kuin osakkeissa. Tärkeää on, että kaikki tilitykset ja vaihdot on dokumentoitu oikein, sillä veroilmoituksessa sekä myyntivoitot että -tappiot ilmoitetaan tapahtumakohtaisesti.
Jos tappioita syntyy, ne vähennetään vastaavan kalenterivuoden pääomatuloista, ja mikäli niitä ei ole, tappiot siirtyvät viiden vuoden ajan vähennettäväksi tulevista pääomatuloista. Tämä on hyvä muistaa, kun suunnittelet verotuksellisesti tehokasta sijoitustoimintaa. Tappiolaskelmissa veroilmoitus ei hyväksy samoja kuluja kahteen kertaan, eli esimerkiksi siirto- tai käsittelykulut huomioidaan juuri siinä tapahtumassa, jossa ne ovat syntyneet.
Kryptovaluuttojen ostaminen ja siihen liittyvä verotus
Kryptovaluuttojen ostaminen ei itsessään aiheuta minkäänlaisia veroseuraamuksia, eikä pelkkiä ostoja tarvitse myöskään ilmoittaa verottajalle. Tämä Krypto verotus opas painottaa kuitenkin, että jokaisesta ostosta kannattaa pitää kirjaa. Päivämäärä, krypton määrä, käytetty valuutta, mahdolliset kulut ja transaktiotunnukset ovat tulevaa verotusta varten tarpeen. Kirjanpito helpottaa myöhemmin oikean hankintahinnan selvittämistä varsinkin, jos myyt tai vaihdat kryptoja myöhemmässä vaiheessa.
On myös syytä muistaa, että vaikka Suomessa ei tarvitse ilmoittaa pelkkiä krypto-ostoja, jokainen transaktio, jossa omistusta muutetaan (esim. vaihtamalla kryptoja keskenään), voi laukaista verovelvollisuuden, vaikka et olisikaan realisoinut euroja tilillesi.
Kryptovaluuttojen myynnin verotus
Myyntitapahtumassa syntynyt tulos lasketaan vertaamalla luovutushintaa ja hankintahintaa (valitusta FiFo-periaatteesta riippuen). Jos myyt esimerkiksi ensimmäisen kerran ostamiasi bitcoineja voitolla, verotettava voittosi on myyntihinta miinus kyseisen erän ostohinta ja mahdolliset välityspalkkiot. Vastaavasti, jos syntyy tappiota, ne ilmoitetaan asianmukaisesti.
Verotuksessa käytetään first in – first out -periaatetta eli ensimmäisenä ostetut erät myydään ensin. Tämän takia tallennettu ja tarkka ostohistoria on erityisen tärkeä suuriin tai pitkäaikaisiin sijoituksiin. Yksi uudempi ilmiö on lohkoketjuissa tehtyjen OTC-kauppojen kasvu, joiden dokumentointi on haastavampaa kuin perinteisissä kryptoalustoissa, mutta ne on silti ilmoitettava.
Myös tapahtumat, joissa kryptoja käytetään maksuvälineenä (esim. matkailupalvelun ostoon), ovat verotettavia. Näissä tapauksissa verottaja käyttää käyttöhetken valuuttakurssia tulojen laskentaan.
Näin ilmoitat kryptotulot oikein veroilmoituksessa
Kun saat seuraavan kerran esitäytetyn veroilmoituksen, tarkista, että kaikki edeltävän vuoden myynti- ja vaihtotapahtumat on merkitty oikein. Suosittelemme käyttämään OmaVeron erillistä ”Virtuaalivaluutta-osiota”, jonka kautta voit lisätä tiedot tapahtumakohtaisesti. Jos olet saanut tuloja kryptolouhinnasta, airdropeista tai stakingista, ilmoita ne myös erikseen ansio- tai pääomatulona riippuen tilanteesta.
Muista myöskin noudattaa aikatauluja. Tarkka ilmoituspäivämäärä löytyy esitäytetystä veroilmoituksesta. Jos myöhästyt, seuraa viivästyskorko, joka vuonna 2025 on 6,5 %.
Louhinta, airdropit ja staking
Haluamme painottaa, että louhintatulot ilmoitetaan ansiotulona veroilmoituksessa ja niiden ilmoittamisessa käytetään saamispäivän kurssia euroissa. Täytä tiedot kohtaan ”Muut ansiotulot” ja lisää liitteeksi tiedot tapahtumista ja kursseista
Airdropien ja stakingin tuotot ilmoitetaan pääomatuloina, ellei toiminta ole laajamittaista yritystoimintaa. Kirjaa kunkin erilaisen tulon määrä, päiväys ja euroarvo ”Muu pääomatulo” -osioon, ja pidä mukana selkeät raportit ja tapahtumatiedot mahdollisia tarkistuksia varten.
Jos myöhemmin myyt nämä kryptot, käytä hankintahintana niiden arvoa sinä päivänä, kun sait ne käyttöösi. Dokumentointi ja selkeät päivämäärät helpottavat verotusta, jos verottaja pyytää lisätietoja.
Kryptojen ilmoittaminen paperilomakkeella
Vaikka OmaVero onkin selvästi helpottanut ilmoittamista, haluamme muistuttaa, että kaikki kryptot voi ilmoittaa myös paperisilla lomakkeilla, jos digitaaliset välineet eivät houkuttele. Tällöin täytetään 9A- ja 16B-lomakkeet, riippuen siitä, ilmoitetaanko myyntejä vai ansiotuloja. Paperilomakkeella ilmoittaminen vaatii selkeää dokumentaatiota jokaisesta tapahtumasta, ja on syytä säilyttää kaikki osto- ja myyntitositteet mahdollisten verotarkastusten varalta.
Mitä seuraa, jos kryptotuloja ei ilmoita verottajalle?
Mikäli kryptoista saadut tulot jätetään ilmoittamatta, verottaja voi määrätä jälkikäteen veronkorotuksia ja mahdollisia myöhästymismaksuja. Verohallinto on erityisen tarkkana vuosien 2024 ja 2025 aikana, sillä aiempaa useampi suomalainen on kotiuttanut kryptotuloja. Verottaja saa yhä enemmän tietoa kansainvälisen raportoinnin ja tulevan DAC8-direktiivin kautta.
Vuodesta 2026 alkaen kryptopörssit ilmoittavat suoraan asiakkaidensa tiedot verohallinnolle. Mahdollinen tietojen pimittäminen on entistä riskialttiimpaa ja voi johtaa jälkiverotukseen, korkoihin tai jopa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin, mikäli kyse on tahallisesta veronkierron yrityksestä.
Ilmoititpa sitten netissä tai paperilomakkeella, voit ilmoittaa useita myyntejä yhdellä kerralla vuoden loppusummana, jolloin ilmoitat viimeiseksi päivämääräksi esimerkiksi 31.12.2024. Tärkeää on, että kaikki tiedot ovat kattavia ja että myös mahdolliset tappiot tulevat raportoitua, jotta vältyt myöhemmiltä veroseuraamuksilta.
Jos koet veroilmoituksen täyttämisen hankalaksi, käytettävissä on useita palveluita ja kirjanpito-ohjelmia, joilla saat helposti eriteltyä ostot ja myynnit sekä niiden keskinäiset erotukset.
UKK
Milloin kryptoista pitää maksaa veroa?
Verotettavaa syntyy aina, kun kryptovaluuttoja myydään, vaihdetaan toisiin kryptovaluuttoihin tai käytetään hyödykkeisiin. Pelkkä kryotovaluuttojen osto ei kuitenkaan ole veronalaista.
Pitääkö krypto-ostot ilmoittaa verottajalle?
Ei tarvitse. Vain myynnit, vaihdot ja käytöt ilmoitetaan, mutta ostosta on hyvä pitää kirjaa mahdollisen myynnin varalle. Tarkka kirjanpito auttaa myöskin täyttämään veroilmoituksen oikein.
Milloin kryptot pitää ilmoittaa?
Kryptot ilmoitetaan verottajalle keväällä verovuotta seuraavan vuoden aikana esitäytetyssä veroilmoituksessa, eräpäivä löytyy henkilökohtaisesta ilmoituksesta.