Sijoittaminen saattaa kuulostaa monimutkaiselta ja vain kokeneille sijoittajille varatulta toiminnalta. Todellisuudessa kuka tahansa voi kuitenkin aloittaa sijoittamisen. Perusteiden oppimiseen menee aikaa, joten ihan äkkiseltään sijoittajaksi ei voi ryhtyä. Jos sijoittaminen kiinnostaa, asiat ovat kuitenkin ihan kenen vaan opittavissa.
Sijoittaminen on myös siinä mielessä kiinnostava harrastus, että mahdollisuuksia on niin paljon. Perinteiset osakkeet ovat kenties ne, mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Olemassa on kuitenkin monenlaisia sijoituskohteita, kiinteistösijoittamisesta kryptovaluuttoihin, ja kaikkea hauskaa siltä väliltä.
Opiskele perusteet
Sijoittamisen aloittaminen vaatii perustietoa ja -taitoja. Tutustu erilaisiin sijoitusinstrumentteihin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin ja rahastoihin. Osakkeet edustavat omistusta yrityksissä, joukkovelkakirjat ovat velkakirjoja, ja rahastot ovat sijoitusrahastoja, jotka kokoavat useita eri sijoituksia yhteen.
Lue kirjoja, seuraa talousuutisia ja hyödynnä nettiä oppiaksesi sijoittamisen perusteet. Pidä silmällä talousuutisia, jotta saat käsityksen maailman tapahtumista ja niiden vaikutuksesta talouteen. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, miksi sijoitusmarkkinat voivat muuttua, ja miten voit sopeutua niihin.
Kartoita taloudellinen tilanteesi ja aseta tavoitteet
Ennen kuin ryhdyt sijoittamaan, on tärkeää käydä läpi oma taloudellinen tilanteesi. Tee lista tuloistasi, menoistasi ja mahdollisista veloistasi. Selvitä, kuinka paljon voisit mahdollisesti sijoittaa ilman, että se vaikuttaisi olennaisesti päivittäiseen elämääsi.
Ennen kuin alat sijoittamisen, varmista myös, että sinulla on riittävä hätärahasto. Tämä on raha, jota voit tarvita yllättävien menojen kattamiseen. Kun sinulla on se olemassa, sinun ei tarvitse koskea sijoituksiisi, jos et halua.
Määrittele sitten selkeät sijoitustavoitteesi. Miksi haluat sijoittaa? Onko se ennen kaikkea kiinnostava harrastus? Vai haluatko kokeilla säästää tulevaisuuden varalle? Kun sinulla on vastaukset, voit laatia tavoitteet. Niiden perusteella voit valita sopivat sijoitusstrategiat.
Jos todellinen riskinotto kiinnostaa, voivat kryptovaluutat olla sinua varten. Kryptojen ostaminen on nykypäivänä jopa yllättävän helppoa. Jos tunnetuin krypto kiinnostaa, Techopedia selittää, miten ostaa Bitcoin, mutta tuottoja taotaan suosituimman Bitcoinin lisäksi myös muilla kryptoilla.Penteisemmälle sijoittajalle taas ETF-indeksit voivat olla parempi vaihtoehto.Tällöin riskiä on selvästi vähemmän.
Aloita pienillä sijoituksilla
Jos olet vasta aloittelemassa sijoittamista, voi olla hyvä idea aloittaa pienillä sijoituksilla. Vaikka sinulla ehkä olisi enemmänkin rahaa sijoitettavaksi, pienet sijoitukset auttavat sinut alkuun pienemmällä riskillä. Voit aina kasvattaa sijoituksiasi myöhemmin, kun tunnet olevasi valmiimpi.
Pienillä sijoituksilla aloittaminen auttaa sinua ymmärtämään markkinoita ja sijoittamista paremmin. Voit kokeilla erilaisia asioita ilman suurta taloudellista riskiä. Sijoittamiseen liittyy aina epävarmuutta, ja sitä voi olla aloittelijana helpompi kestää, kun ei ole paljon menetettävää. Aloittamalla pienillä summilla voit myös hioa rauhassa omaa sijoitusstrategiaasi. Jokainen sijoittaja on erilainen yksilö, ja usein kestää jonkin aikaa löytää se juttu, mikä toimii parhaiten itselle.
Sijoittaminen on yleensä pitkä prosessi. Siksi on tärkeää olla kärsivällinen. Pienet sijoitukset alkuvaiheessa rakentavat hyvän pohjan, jonka päälle on jatkossa tukeva lisätä uusia juttuja.
Harkitse kryptovaluuttoja
Jos kaipaat vähän lisäjännitystä sijoitusjuttuihin, saatat haluta vilkaista kryptovaluuttoja. Ne toimivat hieman eri tavalla. Kryptovaluuttojen arvo voi heitellä todella paljon, mutta toisaalta ne voivat myös tarjota mahdollisuuksia menestymiseen.
Ennen kuin hyppäät kryptojen hankintaan, on tärkeää tehdä vähän taustatyötä, kuten jo mainittiin. Opiskele perusasiat lohkoketjusta – teknologiasta, joka mahdollistaa kryptojen toiminnan. Hyödynnä erilaisia sivustoja, laadukkaita blogeja ja virallisia sivustoja. Lue, miten lohkot toimivat, ja mitä niihin tallentuu.
Monet ihmiset innostuvat sijoittamaan kryptovaluuttoihin, koska niissä on jotain uutta, jännittävää ja kapinallista. Niitä eivät valvo mitkään keskitetyt tahot, kuten keskuspankit. Monet uskovat, että nämä jutut, kuten lohkoketjut ja hajautettu rahoitus, voivat muuttaa pysyvästi perinteisiä tapoja, joilla rahaa hallitaan ja käytetään. Kryptovaluutat ovat siten hyvä tapa seurata ja olla mukana uusissa projekteissa ja teknologian harppauksissa.
Hajauttaminen kannattaa
On viisasta jakaa sijoituksia eri kohteisiin sen sijaan, että panostaisi kaiken yhteen kohteeseen. Tätä kutsutaan hajauttamiseksi. Se auttaa vähentämään riskejä sijoittamisessa. Älä siis tuijota vain yhtä tiettyä sijoituskohdetta, vaan harkitse sijoitustesi jakamista eri asioiden, kuten osakkeiden, rahastojen ja kryptovaluuttojen kesken.
Jos sijoitat kaikki rahasi vain yhteen firmaan ja sen osakkeisiin, eikä kyseinen firma menestykään, menetät ison osan sijoituksistasi. Hajauttamalla sijoituksesi voit vähentää tätä riskiä. Yhden yrityksen heikko suoritus ei vaikuta silloin niin paljon koko salkkuusi.
Eikä hajauttaminen siis tarkoita vain eri firmoihin sijoittamista, vaan myös erilaisten asioiden kokeilemista. Voit laittaa rahaa osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, kiinteistöihin ja jopa kryptovaluuttoihin, kuten bitcoiniin. Näin voit hyötyä eri asioiden menestyksestä ja suojautua yhden huonon sijoituksen mahdollisilta riskeiltä.
Muista kuitenkin, että vaikka hajauttaminen auttaakin hallitsemaan riskejä, se ei koskaan takaa sinulle täydellistä turvaa tappioilta.
Seuraa sijoituksiasi
Kun olet päässyt vauhtiin sijoittamisessa, muista pitää silmällä sijoituksiasi säännöllisesti. Sijoittamisessa pitää olla koko ajan kuulolla siitä, mitä tapahtuu. Päivitä tietosi siitä, miten markkinat liikkuvat, ja ole valmis tekemään tarvittavia muutoksia sijoitussalkkuusi.
Jos et katso sijoitussalkkuusi aika ajoin, saatat huomata, että siellä on tapahtunut jotain yllättävää. Seuraaminen ei tarkoita, että sinun täytyy stressata jokaista markkinoiden pienintäkin liikahdusta, vaan se on pikemminkin keino pysyä kartalla ja tehdä muutoksia tarvittaessa.