Siirry suoraan sisältöön

Ethereumin kurssi – Hinnan ennustaminen

Miten Ethereum maksut vertautuvat europankkimaksuihin?

Kryptovaluutat ovat kiinnostava mutta vaikeasti ennustettava sijoituskohde. Koska valuuttojen arvoa ei kontrolloida, vaan se määräytyy vapaiden ja sääntelemättömien markkinoiden mukaan, niin kryptovaluutoille on aina ollut ominaista todella suuri arvon heittely. Kryptovaluutoilla on siis korkea volatiliteetti. Tästä johtuen kryptovaluuttojen kurssien muutoksia on aina ollut vaikea ennustaa.

Ethereum-lohkoketjuun perustuvat valuutat, erityisesti vuonna 2013 perustettu Ether, ovat olleet jo vuosien ajan kryptovaluuttomarkkinoiden kiinnostavimpia ilmiöitä. Ethereumin valuuttojen arvo on parhaimmillaan kattanut jopa viidesosan koko kryptovaluuttamarkkinoiden arvosta. Kyseessä on siis merkittävä valuutta, jonka potentiaali on vakuuttanut useat sijoittajat. Ethereum kurssi on silti käynyt läpi niin suuret nousut kuin jyrkät laskut.

Miksi kurssia on vaikea ennustaa?

Ennen Ethereumin arvoon edellisenä ja kuluvana vuonna perehtymistä on hyvä muistaa, miksi Ethereumin ja muiden kryptovaluuttojen kurssin muutoksia on niin hankalaa ennustaa.

Kryptovaluutat ovat vielä varsin uusi ilmiö teknologian, talouden ja valuuttamarkkinoiden maailmoissa. Perinteisiä sijoituskohteita ja niiden kursseja on helppo tutkia ja ennustaa, sillä esimerkiksi osakemarkkinat ovat toimineet länsimaissa jo viime vuosituhannella. Vuosien varrella kerätyn tiedon ja niillä muodostettujen teorioiden avulla osakemarkkinoiden ymmärtäminen on huomattavasti helpompaa kuin kryptovaluuttojen kaltaisten uudempien ilmiöiden ennustaminen.

Toisin kuin perinteiset osake- ja valuuttamarkkinat, kryptovaluutat ovat vapaita perinteisten taloudellisten instituutioiden kahleista. Niinpä esimerkiksi keskuspankit eivät voi poliittisten päätösten perusteella ohjata kryptovaluuttojen määrää markkinoilla, toisin kuin esimerkiksi eurojen tai dollarien kohdalla. Vapaus pankkien ja politiikkojen päätöksistä kuuluu oleellisesti kryptovaluuttojen perusideaan. Tämä on toisaalta kaunis ajatus, mutta toisaalta sääntelyn puute lisää kryptovaluuttojen volatiliteettia ja tekee niiden kurssien ennustamisesta vaikeampaa.

Ethereum kurssi vuonna 2021

Vuosi 2021 oli Ethereumille ja muille kryptovaluutoille kiinnostava ajanjakso. Tammikuussa kurssi lähti jyrkkään nousuun, jota kesti aina toukokuuhun asti. Kesän aikana kurssi laski huomattavan paljon, kunnes loppukesän ja syksyn aikana kurssin arvo oli peräti 3600 dollaria. Tämä on suurin lukema, johon Ethereum kurssi on valuutan olemassaolon aikana yltänyt.

Kurssi pysyi korkeana aina vuoden 2021 loppuun asti. Kaiken kaikkiaan kyseinen vuosi oli otollista aikaa sijoittaa Ethereumiin. Tarjolla oli erityisesti nopeita pikavoittoja, jotka palkitsivat rohkeita ja riskejä ottaneita sijoittajia. Ethereumkolikon kääntöpuolena on muistettava rajut laskut, joita vuoden aikana nähtiin. Kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on aina pidettävä jäitä hatussa. Suurten voittojen takia ei tule unohtaa, että näin vaihtelevien kurssien aikana jokainen sijoittaja voi myös menettää sijoituksensa kokonaan.

Ethereum vuonna 2022

Vuosi 2022 on ollut vielä edeltäjäänsäkin hullumpi vuosi kryptovaluuttojen parissa. Niin poliittiset kriisit ja mullistukset, sekä muut ajan henkeä ja sijoittajien rahoja ohjaavat tapahtumat ovat tehneet myös kryptovaluuttojen arvon ennustamisen entistäkin vaikeammaksi.

Ethereum kurssi lähti laskuun heti tammikuun alussa. Laskua kesti kuukauden ajan, jonka jälkeen kurssi lähti hienoiseen nousuun. Tasaisena pysynyt kurssi kuitenkin laski rajusti toukokuun aikana. Toukokuu oli karua aikaa kaikille kryptovaluuttojen omistajille. Lähes kaikki merkittävät valuutat menettivät suuria osia arvostaan, eikä Ethereum ollut tähän poikkeus. Epäonnisimmat kryptovaluutat menettivät arvonsa lähes sataprosenttisesti. Ethereum kuitenkin vaikuttaa selvinneen paremmin kuin monet sen verrokit.

Vuoden 2022 jälkimmäinen puolisko tulee olemaan paitsi kiinnostavaa, myös piinaavan epätietoista aikaa kaikille kryptovaluutoille. Poliittiset kriisit ja maailman menon käyminen yhä arvaamattomammaksi lisää aina sijoittajien ja kuluttajien luottamusta talouteen ja taloudellisiin instituutioihin. On vaikea arvioida, miten tämä tulee näkymään Ethereumin kurssissa. Ethereum sai alkunsa vasta vuonna 2013, eikä valuutta ole aiemmin kokenut vastaavanlaisia epävarmoja aikoja. Valuutan lyhyestä historiasta ei yksinkertaisesti löydy esimerkkitapauksia, joiden perusteella kurssin muutoksia voisi ennustaa vuoden 2022 jälkipuoliskolle.

Kannattaako Ethereumiin sijoittaa vuonna 2022?

Koska lähes jokaisen kryptovaluutan arvo on laskenut suuresti viimeisen puolen vuoden aikana, monet sijoittamisesta kiinnostuneet ovat pohtineet myös Ethereumin ostamista. Vaikka kryptovaluuttojen todellinen potentiaali ja rooli tulevaisuuden talouselämässä on vielä hämärän peitossa, niin esimerkiksi Ethereum vetoaa vuodesta toiseen useisiin sijoittajiin.

Kryptovaluuttojen epävakaudesta johtuen niiden valitseminen ensisijaiseksi sijoituskohteeksi ei ole viisasta. Tämä on korostunut etenkin kuluvan vuoden aikana, kun valuuttojen kurssit ovat tulleet rymisten alas. Niinpä jos käytössä on vain suhteellisen pieni sijoituspääoma, jonka hajauttaminen monen sijoituskohteen välille ei ole mahdollista, kannattaa Ethereumiin sijoittamista lykätä tulevaisuuteen.

Sen sijaan sijoittajille, joilta löytyy salkustaan muitakin sijoituskohteita, Ethereumiin sijoittaminen voi olla oikea ratkaisu. Mahdollisimman laaja sijoitusten hajauttaminen on aina viisas teko. Valuutan kurssi on laskenut merkittävästi aikaisempinakin vuosina. Kurssi on kuitenkin kivunnut aina takaisin ylös, ja tämän voidaan odottaa tapahtuvan myös nykyisen laskun päätteeksi.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Ethereumin ja muiden kryptovaluuttojen kurssit ovat nähneet viimeisen puolentoista vuoden aikana valtavia nousuja ja laskuja. Vaikka tällä hetkellä usean valuutan arvo on pohjamudissa, niin kryptovaluuttojen arvon voi odottaa nousevan taas tulevaisuudessa. Tällä hetkellä sijoittaminen on järkevää erityisesti niille, joille pitkäjänteinen ja pitkän aikavälin sijoittaminen ja riskin ottaminen ovat mahdollista.