Siirry suoraan sisältöön

Mikä on Ethereum 2.0?

Mikä on Ethereum 2.0?

Vaikka et tietäisi paljoa kryptovaluuttojen ja lohkoketju teknologian alasta, olet aivan varmasti kuullut Ethereumista. Se on ehdottomasti yksi alan kuuluisimmista vaihtoehdoista, ja sillä on erittäin suuri vaikutus jopa muihin vaihtoehtoihin.

Koska kyseessä on niin kuuluisa ja tärkeä vaihtoehto, ei ole ollenkaan yllättävää, jos olet kuullut Ethereum 2.0 versiosta. Se on nimittäin niin suuri asia alalla, että siitä on uutisoitu jopa valtamedian uutisissa. Mutta mikä Ethereum 2.0 oikein on ja mitä se tuo mukanaan käyttäjille, entä miten se vaikuttaa koko lohkoketjuun? Tämä artikkeli tulee vastaamaan kaikkiin näihin kysymyksiin, jotta voit ymmärtää mistä tässä asiassa oikein on kyse.

Jotkut pelisivustot hyväksyvät nykyään suositut kryptovaluutat

On hyvä ottaa huomioon, että kryptovaluutoista ja siten tietenkin myös lohkoketjuista on tullut entistä hyödyllisempiä vuosien saatossa. Tietenkin niille on luotu entistä enemmän käyttötarkoituksia vuosien aikana, mutta tämä ei ole ainoa asia. Nimittäin jopa niiden maksu toiminto on nykyään paljon käytännöllisempi kuin muutama vuosi takaperin.

Tämä johtuu siitä, että yhä useammat sivustot hyväksyvät kryptovaluuttojen käytön. Näihin kuuluu esimerkiksi monet pelisivustot kuten 22Bet. Koska kryptovaluutat hyväksytään yhä useammilla sivustoilla ja mahdollisuuksilla, ne tietenkin ovat tulleet suositummaksi vaihtoehdoksi vuosien saatossa. Nykyään jopa jotkut kivijalkaliikkeet hyväksyvät kaikista suosituimpien kryptovaluuttojen käytön.

Mikä Ethereum 2.0 oikein on?

Joten mikä Ethereum 2.0 oikeastaan edes on? Kuten sen nimi vihjaa, kyseessä on uusi versio kaikille tutustua Ethereumista. Tämä versio tekee monista asioista mahdollisia, joita ei pelkällä päivityksellä oltaisi saatu toimimaan. Kaikista huomattavin asia on se, että tämä muutos vaihtaa koko lohkoketjun protokollan.

Jos et tiedä, mikä protokolla on, me selitämme asian välittömästi. Lohkoketjun protokollalla tarkoitetaan sitä, miten uusia lohkoja oikeastaan luodaan lohkoketjuun. Tämä on asia, mistä alkuperäinen Ethereum on saanut hyvin paljon kritiikkiä. Tämä johtuu siitä, että alkuperäinen Ethereum käytti niin sanottua PoW protokollaa. PoW protokolla on kaikista ensimmäinen protokolla, joka on oikeastaan ikinä tehty.

Tietenkin juuri tästä syystä on ymmärrettävää, että alkuperäinen Ethereum käytti PoW protokollaa. Loppujen lopuksi Ethereum on varsin vanha vaihtoehto kryptovaluuttojen maailmassa. Silti se sai siitä kritiikkiä, koska PoW ei ole kaikista paras vaihtoehto. Se on paljon energiaa kuluttava vaihtoehto, mikä ei ole tietenkään hyvä asia. Siitä syystä se onkin nyt vaihdettu protokollaan PoS, joka on monilla tavoilla parempi protokolla.

Ethereum 2.0 luominen jaettiin moniin eri osiin

Kuten voit uskoa, koko lohkoketjun protokollan muuttaminen ei ole todellakaan pieni asia. Loppujen lopuksi tämä muuttaa kokonaisuudessaan sen, miten koko lohkoketju toimii ja miten uusia lohkoja luodaan. Tästä syystä on täysin ymmärrettävää, että Ethereum 2.0 toimeen ottaminen jaettiin erilaisiin osioihin. Näitä kutsutaan eri vaiheiksi, joiden avulla Ethereum 2.0 otettiin käyttöön. Vaiheita käyttämällä voitiin varmistaa, että uuden version käyttöönottaminen sisältää mahdollisimman vähän erilaisia virheitä.

Vaihe 1

Vaihe 1 sisälsi niin sanotun Beacon Chain vaihtoehdon luomisen. Beacon Chain oli erillinen lohkoketju, jossa oli käytössä jo PoS protokolla. Se luotiin toimimaan niin sanotusti Ethereumin rinnalla, tarkoituksena yhdistää nämä kaksi lohkoketjua yhdeksi toimivaksi vaihtoehdoksi. Tietenkin tätä varten, Beacon Chain lohkoketju piti testata ja todistaa toimivaksi vaihtoehdoksi. Vasta tämän jälkeen pystyttiin siirtymään vaiheeseen kaksi.

Vaihe 2

Vaihe kaksi sisälsi näiden kahden lohkoketjun yhdistämisen yhdeksi toimivaksi vaihtoehdoksi. Tätä vaihetta kutsutaan myös nimellä Merge eli Yhdistäminen. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, mitä vaiheessa oikein tapahtui.

Kuten sanoimme, tämä vaihe oli oikeastaan kaikista tärkein osa koko Ethereum 2.0 version esittelyä. Koko version luominen alkoi siitä, että tarve protokollan vaihtamiselle kasvoi hyvin suureksi. PoW protokolla ei ole kovin ympäristöystävällinen eikä myöskään paras mahdollisuus lohkojen louhijoiden kannalta. PoS protokollaa käyttämällä, Ethereum louhinta ei kuluta yhtä paljoa energiaa, ja sen louhijat voivat ottaa rennomman lähestymistavan louhintaa kohtaan.

Vaihe 3

Vaihe kolme ei ole itse asiassa julkaistu vielä kokonaisuudessaan. Se tulee oletettavasti olemaan käytettävissä vuoden 2023 puolella. Tämä vaihe tulee olemaan kuitenkin hyvin mielenkiintoinen, sillä se tulee tuomaan mukanaan niin sanotun sirpale toiminnon.

Mutta mitä tämä toiminto tarkoittaa? Se on aivan uusi keksintö, mutta tulee varmasti mullistamaan koko alan, kunhan se saadaan otettua käyttöön. Sirpale teknologia tarkoittaa nimittäin sitä, että koko lohkoketju jaetaan pienempiin osiin. Siten jopa yksittäiset louhijat voivat hallinnoida omaa sirpalettaan, joka toimii kuten koko lohkoketju toimii. Tämä tulee tietenkin vaikuttamaan siihen, miten  koko Ethereum toimii, minkä takia se pitää testata kunnolla ennen sen lopullista julkaisemista. Se vaikuttaa kuitenkin hyvin mielenkiintoiselta ja lupaavalta mahdollisuudelta.

Miten Ethereum 2.0 on vaikuttanut koko lohkoketjun arvoon?

Tietenkin monia kiinnostaa myös se, miten tämä uusi versio tulee oikeastaan vaikuttamaan Ethereumin kurssiin ja arvoon. Monet ovat nimittäin hankkineet Ethereumia juuri sijoitusmielessä, joten tietenkin tämä asia on kaikille heille hyvin tärkeää. On tietenkin mahdotonta arvioida täydellisesti, miten tämä tulee vaikuttamaan lohkoketjun arvoon, koska kaikilla kryptovaluutoilla ja lohkoketjuilla on tunnetusti korkea volatiliteetti. Kuitenkin, koska Ethereum 2.0 korjaa monia asioita, jotka ovat vaatineet päivityksen, voidaan uskoa sen tulevan vaikuttavan positiivisesti kurssiin.

Mitä tapahtuu alkuperäisille ETH merkeille?

Jos sinulla on jo valmiiksi Ethreumin ETH merkkejä hankittuna, sinua varmasti kiinnostaa tietää, mitä alkuperäisille merkeille tulee oikein tapahtumaan. Tämä onkin yksi mukava asia liittyen Ethereum 2.0 versioon. Nimittäin vaikka kyseessä on aivan uusi versio, sen vanhemmat merkit toimivat silti ilman mitään muutoksia. Ne tullaan vaihtamaan uusiin ETH 2.0 merkkeihin niin, että et tule edes huomaamaan tätä muutosta, mikä miellyttää tietenkin hyvin monia.

Ethereum on yksi markkinoiden tärkeimmistä vaihtoehdoista

Kryptovaluuttoja on nykyään hyvin monia erilaisia. Kuitenkin Ethereum tulee aina olemaan yksi alan tärkeimmistä ja kuuluisimmista mahdollisuuksista. Tämä johtuu pitkälti Ethereum lohkoketjun toiminnoista. Se oli nimittäin yksi ensimmäisistä vaihtoehdoista, joka mahdollisti monia eri toimintoja sen käyttäjille. Sen lisäksi, että lohkoketjua voitiin käyttää maksujen suorittamiseen, sitä voitiin käyttää moniin muihin eri asioihin.

Siten se oli oikeastaan ensimmäinen mahdollisuus, joka todisti lohkoketjujen eri mahdollisuuksien määrän. Tämän ansiosta sillä tulee aina olemaan tärkeä asema kryptovaluuttojen maailmassa.

Mitä tapahtuu Ethereumin toiminnoille?

Koska Ethereum lohkoketjun toiminnot ovat selkeästi niin tärkeät, tietenkin monia kiinnostaa tietää, mitä niille oikein tapahtuu Ethereum 2.0 esittelyn takia. Oikeastaan niille ei tapahdu mitään muuta, paitsi että ne tulevat toimimaan entistä paremmin. Uuden protokollan ansiosta koko lohkoketju tulee toimimaan nopeammin, joten tietenkin myös toiminnot muuttuvat nopeammaksi. Ei ole ihme, että Ethereum 2.0 on näin suosittu uudistus.